INGREDIENTAI: Tešlai:
260 gramų cukraus pudros
200 gramų grietinėlės
2 vienetai kiaušinių
170 gramų kvietinių miltų
110 gramų sviesto
70 gramų migdolų (smulkintų)
30 gramų migdolų miltų
1 šaukštelis vanilės ekstrakto
6 gramai kepimo miltelių
3 gramai druskos
Įdarui:
200 gramų spanguolių
60 gramų fruktozė
30 gramų sviesto
8 gramai kukurūzų krakmolo
3 gramai želatinos milteliai
Glajui:
270 gramų balto šokolado
120 gramų juodojo šokolado
50 gramų rapsų aliejaus (apytikriai, smulkintų)
70 gramų migdolų
Viršui:
4 vienetai kriaušių (virtų, žr. patarimus)
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
1.
Į puodą dėti sviestą ir užvirus kaitinti ant vidutinės kaitros, nuolat maišant, kol parus (užtruko 5 min). Po truputį supilti grietinėlę. Palikti pravėsti.
2.
Tuo metu į dubenį persijoti miltus, migdolų miltus, kepimo miltelius, druską, suberti migdolus. Išmaišyti.
3.
Į dubenį įmušti kiaušinius, suberti cukraus pudrą ir vanilę, suplakti. Suberti miltų mišinį, lėtai plakti, suberti migdolus. Lėtai plakant po truputį supilti sviesto ir grietinėlės mišinį.
4.
Jei kekso forma metalinė - ją ištepti sviestu, o ant dugno įtiesti kepimo popierių. Supilti paruoštą tešlą.
5.
Keksą kepti įkaitintoje iki 160 °C temperatūros orkaitėje apie 50 minučių. Kai tešla maksimaliai iškyla, tada šiek tiek sukrenta, parunda, pradeda atšokti nuo kraštų, tuomet jis jau iškepė. Sauso pagaliuko metodas netinka.
6.
Kai keksas iškeps, 5 minutes palikti formoje, atvėsinti ant grotelių. Keksą dėti į šaldymo kamerą ir pašaldyti 20 minučių, tuomet ištraukti, išpjauti viduriuką.
7.
Įdarui į puodą sudėti spanguoles, suberti fruktozę ir virti 5 minutes. Tuomet sumalti ir perkošti per sietelį.
8.
Š puodą suberti želatinos miltelius, sudėti spanguolių tyrę, suberti krakmolą ir išmaišyti, kaitinti 2 minutes nuolat maišant iki kol patirštės. Palaukti, kol šiek tiek atvės, tuomet įdėti sviestą ir išmaišyti. Į kekso išpjautą dalį sudėti kremą, šiek tiek uždėti ir ant viršaus.
9.
Paruoštą keksą dėti į šaldymo kamerą ir pašaldyti apie valandą.
10.
Glajui į puodą dėti baltą ir juodą šokoladą, pilti rapsų aliejaus, suberti migdolus ir viską pakaitinti iki kol ištirps. Tuomet aptepti keksą ir sudėti kriaušes.
Patarimai:
•
Galima kepti ir kaip mažus keksiukus. Tuomet supylus tešlą į keksiukų formeles kepti 20 minučių. Ant viršaus uždėti spanguolių masės, padėti valandai į šaldymo kamerą ir aptepti glajumi.
•
Kriaušes pirmiausia reikėtų išvirti, tam reikės: 50 gramų cukraus, 300 gramų vandens, 1 citrinos, jei mėgstate - cinamono lazdelės, gvazdikėlių, imbiero gabaliuko. Į puodą supilti vandenį, suberti cukrų, sudėti citrinos griežinėlius ir užvirti. Jei gardinote cinamono lazdele ir kitais priedais, tuomet pavirti dar 5 minutes. Kriaušes nulupti, išskobti, sudėti į puodą (kriaušės turi būti pilnai apsemtos, jei taip nėra, atitinkamai didinkite kiekius) ir užvirti. Nukelti nuo kaitros ir palikti bent 4 valandoms, o geriausia visai nakčiai. Tuomet išimti, nusausinti ir atšaldyti. Į puodą dėti 200 gramų šokolado, pilti 50 g grietinėlės ir kaitinti garų vonelėje nuolat maišant. Šokolade pamirkyti kriaušes ir tuomet dėti į šaldytuvą iki kol sustings.