INGREDIENTAI: 180 gramų varškės 9%
3 vienetai rabarbarų
140 gramų miltų
80 gramų sviesto
80 gramų cukraus (arba pagal skonį)
1 šaukštelis kepimo miltelių
1 šaukštelis cinamono
1 vienetas kiaušinių (arba šiek tiek pieno)
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Apie 30 min.
1.
Į dubenį sudėti varškę, trečdalį cukraus ir kubeliais supjaustytą kambario temperatūros sviestą. Šakute arba mediniu šaukštu viską gerai ištrinti.
2.
Sudėti miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Pirmiausia išmaišyti šaukštu, kad miltai tolygiai pasiskirstytų, o tada rankomis išminkyti tešlą, kad būtų vientisa. Bet neminkykite per ilgai, nes sviestas ims tirpti ir tešla lips prie rankų.
3.
Tešlą suspausti į kamuolį, tada kamuolį suploti į plokščią diską ir padėti į šalytuvą 15-20 minučių.
4.
Likusį cukrų sumaišyti su cinamonu. Rabarbarus nulupti ir supjaustyti daugmaž 6 cm ilgio griežinėliais. Kiaušinį lengvai paplakti.
5.
Atšalusią tešlą ant miltuoto paviršiaus iškočioti į 2-3 mm storio lakštą. Jį supjaustyti stačiakampiais.
6.
Kiekvieną rabarbaro gabalėlį apvolioti cukraus ir cinamono mišinyje ir įsukti į tešlos stačiakampį. Tešlos sujungimą užspaudyti šakute, kad kepant neišsivyniotų.
7.
Kiekvieną sausainį aptepti kiaušinio plakiniu ir apvolioti cukraus ir cinamono mišinyje. Dėti ant kepimo popieriumi išklotos skardos, paliekant tarp sausainių bent į 5 cm tarpelius, nes kepdami jie kils.
8.
Kepti iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20-25 minutes, kol gražiai paruduos.
Patarimai:
•
Mano naudoti rabarbarai buvo gana jauni ir ploni. Jeigu naudotumėte storu rabarbarus, juos dar perpjaukite išilgai, kad sausainių įdaras nebūtų labai storas.
•
Mano naudota varškė buvo iš kvadratinių pakelių ir gana drėgna. Jeigu naudotumėte sausesnę varškę, miltų gali reikėti šiek tiek mažiau. Jų kiekį žiūrėkite pagal tešlą - ji neturi būti kieta, bet ir neturėtų labai lipti prie rankų minkant.
•
Vietoje kiaušinio sausainių aptepimui galima naudoti ir tiesiog pieną, nes čia tereikia trupučio drėgmės, kad cukrus priliptų.