INGREDIENTAI: 1.5 litro vandens
300 gramų maltos mėsos (naudojome perpus kiaulieną ir jautieną)
2 vienetai burokėlių (didelių)
4 vienetai bulvių (vidutinio dydžio)
1 vienetas svogūnų
1 vienetas morkų (didesnės)
3 šaukštai pomidorų pastos (arba 4 šaukštų pomidorų padažo)
3 vienetai sultinio kubelių (naudojome Gallina Blanca jautienos skonio)
1 vienetas lauro lapų
0.5 šaukštelio rūkytos paprikos miltelių (arba maltos saldžiosios paprikos)
1 žiupsnelis maltų kajeno pipirų (arba aitriosios paprikos)
1 šlakelis obuolių acto
šiek tiek druskos
šiek tiek pipirų
šiek tiek aliejaus
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Apie 45 min.
1.
Bulves nuskusti ir supjaustyti kubeliais. Svogūną smulkiai sukapoti. Morką ir burokėlius nuskusti ir sutarkuoti per vadinamą burokinę tarką.
2.
Į puodą, kuriame virsite sriubą, supilti vandenį ir jame ištirpinti sultinio kubelius. Suberti bulves, įmesti lauro lapą, dėti ant ugnies ir užvirinti.
3.
Maltą mėsa pagardinti druska, pipirais, galima dar įberti mėgiamų prieskonių, gerai išmaišyti. Iš mėsos formuoti nedidelius kukuliukus ir juos dėti į puodą su bulvėmis. Uždengti puodą dangčiu ir virti ant nedidelės ugnies.
4.
Kol viskas verda, keptuvėje ant šiek tiek aliejaus pakepinti svogūną iki suminkštės. Berti tarkuotas morkas ir dar porą minučių pakepinti. Dėti tarkuotus burokėlius ir pakepti dar 4-5 minutes.
5.
Pakepintas daržoves sukrėsti į puodą su bulvėmis bei kukuliukais. Virti ant nedidelės ugnies dar keletą minučių iki burokėliai bus norimo minkštumo, o bulvės ir kukuliukai išvirę.
6.
Baigiant virti sukrėsti pomidorų pastą (arba pomidorų padažą), berti rūkytą papriką, žiupsnelį aitriosios paprikos, gerai išmaišyti. Įpilti šlakelį (arba pagal skonį) obuolių acto, išmaišyti. Jeigu norisi, sriubą papildomai galima pagardinti druska ir pipirais.
7.
Šią burokėlių sriubą tiekti pagardinus grietine, galima pabarstyti mėgiamais žalumynais (pvz. petražolėmis, svogūnų laiškais).
Patarimai:
•
Mėsą burokėlių sriubai galite rinktis bet kokią mėgiamą ar net gaminti visai be jos.
•
Daržovių pakepinimas išryškina jų skonį, bet jeigu skubate, galite šį žingsnį praleisti.
•
Obuolių actas padeda subalansuoti burokėlių salstelėjimą. Jo kiekį drąsiai koreguokite savo nuožiūra. O jeigu norite švelnaus skonio sriubos, obuolių acto galite ir visai nedėti.
•
Į šią sriubą dar labai tinka įberti džiovintų grybų ar drauge su daržovėmis pakepinti porą saujų pievagrybių.