INGREDIENTAI: 300 gramų miltų
200 gramų sviesto (minkšto, kambario temperatūros)
200 gramų varškės 9%
4 vienetai kiaušinių (M arba L dydžio)
150 gramų cukraus
120 gramų grietinės
100 gramų razinų (arba džiovintų spanguolių)
1.5 šaukštelio kepimo miltelių
1 šaukštelis citrinos žievelės (nebūtina)
1 šaukštelis vanilinio cukraus
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
1.
Orkaitę įjungti kaisti iki 170 C (kaitinimas - viršus + apačia, be ventiliatoriaus).
2.
Razinas užpilti verdančiu vandeniu ir palikti brinkti, kol ruošite tešlą.
3.
Kiaušinių trynius atskirsti nuo baltymų. Baltymus pasidėti į šaldytuvą (reikės vėliau), o trynius šakute lengvai paplakti, kad susijungtų.
4.
Varškę pertinti per sietelį arba sutrinti elektriniu trintuvu, kad neliktų grūdelių (šis žingsnis nebūtinas, bet taip skaniau, ypač jei varškė biresnė).
5.
Minkštą kambario temperatūros sviestą išplakti elektriniu plaktuvu iki bus purus. Suberti cukrų ir dar paplakti porą minučių.
6.
Toliau plakant per kelis kartus supilti trynius, kaskart gerai išplakant. Per kelis kartus sukrėsti varškę, kaskart išplakant. Sudėti grietinę, vanilinį cukrų ir citrinos žievelę, dar kartą išplakti.
7.
Miltus sumaišyti su kepimo milteliais. Šį mišinį per kelis kartus suberti į tešlą, kaskart išmaišant, kad neliktų sausų miltų. Tešla bus gana tiršta, viskas gerai.
8.
Razinas gerai nuvarvinti ir įmaišyti į tešlą.
9.
Baltymus išplakti iki standumo. Trečdalį baltymų sukrėsti į tešlą ir išmaišyti greitais judesiais. Tada sudėti likusius baltymus ir išmaišyti jau švelniais judesiais, stengiantis, kad tešla taptų vientisa, tačiau baltymai per daug nesubliūkštų.
10.
Tešlą sukrėsti į kepimo formą. Aš naudojau silikoninę, tad niekuo netepiau, o jei naudotumėte metalinę, ją pirmiausia patepkite sviestu ir pabarstykite džiūvėsėliais arba miltais.
11.
Bobą kepkite i iki 170 C laipsnių įkaitintos orkaitės viduryje apie 50-60 min. (ar iškepė, patikrinkite įsmeigdami medinį pagaliuką į storiausią vietą - jeigu ištraukus jis sausas ir neapsivėlęs tešla, vadinasi iškepė). Orkaitę išjunkite, dureles praverkite ir leiskite bobai 15-20 min atvėsti orkaitėje. Tada išimkite ir galutinai atvėsinkite ant grotelių.
12.
Atvėsintą bobą galima apipilti lydytu šokoladu ar baltu glajumi (sumaišyti cukraus pudrą su citrinos sultimis ir šlakeliu pieno arba vandens).
Patarimai:
•
Pagalbininkai. Aš bobos tešlą ruošiau naudodama virtuvės kombainą (savo mylimiausią Kenwood Titranium Baker), kuris labai palengvina daugelį užduočių virtuvėje, bet jei kombaino neturite, tiks ir elektrinis mikseris.
Kviečiu prisidėti prie pagalbos Ukrainai. Tą galime padaryti aukodami organizacijai "Blue Yellow" ir registruodamiesi "Striprūs kartu",. priimti ar pavežti bėgančius nuo karo. Mūsų visų vienybė ir pagalba Ukrainai yra nenusakomai svarbi!