INGREDIENTAI: 500 mililitrų vandens (drungno)
375 gramai Kauno Grūdų visų grūdo dalių kvietinių miltų
125 gramai kvietinių miltų (naudojau Kauno Grūdų aukščiausios rūšies 550 C)
100 gramų juodųjų alyvuogių (tinka džiovintos)
2 šaukštai alyvuogių aliejaus
2 šaukšteliai džiovinto raudonėlio
3/4 šaukštelio sausų mielių
0.5 šaukštelio druskos
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Apie 1 val.
1.
Dideliame dubenyje gerai išmaišykite miltus, druską, mieles ir raudonėlį. Užpilkite vandenį bei alyvuogių aliejų ir maišykite, kol susiformuos duonos tešla. Po to įmaišykite alyvuoges. Dubenį uždenkite maistine plėvele ir palikite kambario temperatūroje (20–21 °C) maždaug 18 val.
2.
Įkaitinkite orkaitę iki 230 °C. Padėkite į ją įkaisti ketaus puodą su dangčiu (naudojamą troškiniams ruošti) maždaug 20 min.
3.
Stalą gausiai pabarstykite miltais, ant jo iš dubenio perkelkite tešlą. Tešlą truputį pabarstykite miltais ir keletą kartų tešlos kraštus užlenkite vienas ant kito centro link, nekumščiuokite ir neminkykite, delnais suformuokite kamuolį. Uždėkite jį ant kepimo popieriaus.
4.
Iš orkaitės atsargiai išimkite įkaitintą puodą, nuimkite dangtį. Įkelkite tešlos kamuolį su popieriumi į puodą, uždenkite dangtį ir kepkite 25 min. Tada dangtį nuimkite ir kepkite dar 25 min., kol susiformuos traški plutelė. Tada duoną išimkite iš puodo ir palikite ant grotelių atvėsti arba iškart ragaukite.