TOPWAREZ.LT
Pratybų atsakymai
Šiandien minėtina:
Bulvių lizdeliai orkaitėje su vištiena, daržovėmis ir sūriu
Bulvių lizdeliai orkaitėje su vištiena, daržovėmis ir sūriu

Porcijų skaičius: 4


INGREDIENTAI:
1 kilogramas bulvių
100 gramų sūrio (mėgiamo gerai besilydančio, naudojau VILVI Memel Prussia)
50 gramų sviesto
1 šaukštas bulvių krakmolo (nebūtina, žr. patarimus)
1 sauja petražolių (nebūtina)
pagal skonį druskos
1 žiupsnelis pipirų
Įdarui:
250 gramų vištienos filė
1 vienetas saldžiosios paprikos
1 vienetas morkų (vidutinio dydžio)
3 vienetai pievagrybių (nebūtina)
1 vienetas svogūnų (mažo arba 0.5 didesnio)
1 šaukštas pomidorų pastos (arba pomidorų padažo)
1 šaukštelis provanso žolelių (arba džiovinto čiobrelio ar kitų žolelių)
1 šaukštelis saldžiosios paprikos
2 skiltelės česnako
pagal skonį druskos
pagal skonį pipirų
2 šaukštai aliejaus

PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
1.
Bulves nuskuskite, sudėkite nepjaustytas į puodą, užpilkite šaltu vandeniu, kad apsemtų.Virkite iki suminkštės. Išvirusias nusunkite, nugarinkite ir dar karštas sutrinkite su 50g sviesto ir pagal skonį druskos į košę. Palikite atvėsti (bulvių masę galite pasiruošti ir iš vakaro).

2.
Įjunkite orkaitę kaisti iki 200 C.

3.
Pasiruoškite įdaro ingredientus. Vištieną supjaustykite mažais kubeliais ir su sumaišykite su saldžia paprika ir trupučiu druskos bei pipirų. Svogūną smulkiai sukapokite, saldžią papriką ir pievagrybius (jei naudojate) supjaustykite mažais kubeliais, morką stambiai sutarkuokite.

4.
Keptuvėje įkaitinkite 1 v.š.aliejaus. Sudėkite vištieną ir maišydami apkepinkite iki nebebus rausva. Išimkite iš keptuvės ir atidėkite.

5.
Į keptuvę įpilkite dar 1 v.š. aliejaus. Sudėkite svogūną, maišydami kepinkite 4-5 min iki suminkštės. Įspauskite česnaką ir maišydami pakepinkite 20-30 s. Sudėkite papriką, morkas, pievagrybius ir provanso žoleles. Maišydami pakepinkite iki daržovės suminkštės, o pievagrybiai susileis.

6.
Į keptuvę grąžinkite vištieną, dėkite pomidorų pastą, pagal skonį pagardinkite druska ir trupučiu pipirų. Maišydami patroškinkite 1-2 min. Nuimkite nuo kaitros.

7.
Į atvėsusią bulvių masę dėkite smulkintas petražoles ir 1 v.š. krakmolo, labai gerai išmaišykite.

8.
Bulvių masę padalinkite į 6 dalis. Imkite vieną dalį, suvoliokite į kamuoliuką ir dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Rankomis truputį paplokštinkite, o tada švelniai spausdami pirštais no vidurio suformuokite lizdelio dugną ir sieneles. Tarp lizdelių palikite 3-4 cm tarpus, nes kepdami jie truputį plėsis.

9.
Į kiekvieno lizdelio vidurį dosniai dėkite įdaro, kad būtų su kaupuku. Ant viršaus užberkite tarkuoto sūrio.

10.
Lizdelius kepkite iki 200C įkaitintos orkaitės viduryje iki sūris gražiai išsilydys (man trunka apie 15 min).

11.
Iškepusiems leiskite 5 min atvėsti ir sutvirtėti, o tada patiekite.


Patarimai:

Lizdelių skaičius. Iš šio kiekio pagaminsite 6 dosnaus dydžio lizdelius. Jei norite daugiau, ingredientų skaičių proporcingai didinkite.


Krakmolas suteikia bulvių lizdeliam tvirtumo. Jei norite jo nedėti, bulves virkite neskustas, o tad nulupkite kiek pravėsusias (bet būtinai dar šiltas) ir sutrinkite su sviestu. Jei bulves virtumėte pjaustytas, krakmolo įdėkite šiek tiek daugiau, nes kuo didesnis bulvės plotas verdant liečiasi su vandeniu, tuo daugiau krakmolo išteka.


Įdaras. Juo drąsiai improvizuokite - vietoje vištienos tinka kiauliena ar mėgiama malta mėsa. Arba galima įdarui naudoti vien daržoves ar jas maišyti su konservuotais avinžirniais ar kietai virtais ir sutarkuotais kiaušiniais.




admin · 2022-03-08 12:00 · 496 peržiūrėjo

Komentarai:

Spausk Patinka!
Komentatorių TOP 10
shule.lt