INGREDIENTAI: 100 mililitrų alyvuogių aliejaus (apytikriai)
70 gramų dilgėlių (geriau jaunų)
50 gramų riešutų (kedro, graikinių, saulėgrąžų sėklų ar kitų)
30 gramų kietojo sūrio
1 skiltelė česnako
1 šlakelis citrinų sulčių
pagal skonį druskos
pagal skonį maltų juodųjų pipirų
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Apie 20 min.
1.
Jeigu dilgėlių lapeliai labai jauni, juos tiesiog gerai nuplaukite ir nuvarvinkite. Jeigu dilgėlės paaugusios, tada jas sudėkite į kiaurasamtį, nuplikykite verdančiu vandeniu ir gerai nuvarvinkite.
2.
Dilgėles, riešutus ir pasmulkintą česnako skiltelę sutrinkite elektriniu trintuvu (tinka ir rankinis, vadinamas blenderis).
3.
Įpilkite aliejaus. Juo reguliuokite pesto tirštumą - jeigu norite tirštesnio padažo, aliejaus pilkite mažiau, o skystesniam padažui - pilkite daugiau.
4.
Suberkite smulkiai sutarkuotą kietąjį sūrį, įspauskite šlakelį citrinos sulčių ir išmaišykite. Beje, šį pesto galite gaminti ir be sūrio, tiesiog tada įspauskite šiek tiek daugiau citrinos sulčių, jog subalansuotų skonį. Paragaukite ir pagal skonį pagardinkite druska bei pipirais.
5.
Jeigu pesto valgysite ne iškart, sudėkite jį į švarų stiklainėlį ir ant pesto viršaus užpilkite ploną sluoksnį aliejaus, kad jis neišsausėtų. Aliejaus užpylimą pakartokite kaskart prieš nuvalgytą pesto stiklainiuką grąžindami į šaldytuvą. Bent savaitę šis pesto šaldytuve laikosi kuo puikiausiai.
6.
Paruoštą pesto taip pat galima ir užšaldyti, tam ypač tinka ledukų formelės ar silikoninės keksiukų formelės. Į jas sudėtą pesto sušaldykite, o tada perdėkite į plastikinius šaldymo maišelius ir laikykite, iki prireiks (tokie šaldyti pesto kubeliai be galo tinka sriuboms ar padažams paskaninti).