INGREDIENTAI: 2 kilogramai bulvių
2 vienetai rūkytų kiaulių ausų
200 mililitrų pieno (naudojau 3,5% riebumo)
1 vienetas svogūnų (geltonojo)
2 vienetai kiaušinių (L dydžio)
2 šaukšteliai rupios druskos (arba pagal skonį)
1 žiupsnelis kmynų
Patiekiant:
šiek tiek grietinės
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
1.
Bulves nuplauti, nuskusti ir dar kartą kruopščiai perplauti po šalto vandens srove. Svogūną nulupti ir perpjauti per pusę.
2.
Bulves ir svogūnus sutarkuoti į gilų indą (tarkuoti bulvių tarkavimo mašina arba smulkia rankine tarka).
3.
Pieną pakaitinti iki 60-70 laipsnių ir iškart pilti ant tarkių. Gerai išmaišyti ir palikti atvėsti.
4.
Kiaulių ausis supjaustyti plonomis juostelėmis.
5.
Kiaušinius gerai išplakti puodelyje ar gilesniame inde.
6.
Į tarkius supilti kiaušinių plakinį, berti ausų juosteles. Pasūdyti, pagardinti kmynis ir kruopščiai išmaišyti.
7.
Masę supilti į stiklinę ar keramikinę kepimo formą. Išlyginti paviršių ir dėti kepti į iki 180 C laipsnių įkaitintą orkaitę (kepti vidurinėje orkaitės lentynoje, kepimo režimas - katinimas iš viršaus ir apačios).
8.
Priklausomai nuo kugelio storio, kepti apie 1-1,5 valandas.
9.
Tiekti karštą, supjausčius gabalėliais. Gardinti grietine.
Patarimai:
•
Vietoje grietinės šį kugelį tinka patiekti su varškės pagardu - 2 standartinius pakelius varškės (apie 360 g) ištrinti su 100-150 ml riebesnio pieno. Pagal skonį pasūdyti ir įmaišyti smulkintų krapų.
•
Vienu metu patogu kepti iš karto du kugelius. Vieną jų, supjausčius gabaliukais, galima laikyti šaldiklyje ir vėliau pašildyti keptuvėje.